Ät gott även i kristider

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 2019-09-14 11:30 - 12:30

Föreläsare: Niklas Kämpargård

God och nyttig mat för dig och din familj är en självklarhet även i kristider. Genom att förbereda sig väl och ha ett välfyllt skafferi kan man äta gott trots en samhällsstörning. Trots att vi människor klarar oss fysiskt i flera veckor utan mat är det nödvändigt att lagra mat i en krislåda eller i ett utbyggt skafferi för att kunna äta gott och fungera tillsammans med andra. Utan mat i magen har vi svårt att ta rationella beslut och svårt att fungera tillsammans med andra. Genom att kombinera ett välfyllt skafferi med egna odlingar, kryddor och bär från skogen och smaker du känner igen från vardagen kan krislådan mycket väl fungera som en trygghet vid en samhällsstörning.

Tillsammans med några av länets frivilliga försvarsorganisationer och föreläsaren Niklas Kämpargård får du lära dig att planera krislådans uppbyggnad och premiera välkända rätter snarare än konserver. Ladda lådan med bra, god och genomtänkt mat. Och håll snurr på maten! Varför inte ordna en årlig matkrislådetömningsfest för vännerna? Du får också veta hur du kan tänka kring värme, vatten, mat, kommunikation och sanitet i samband med en samhällsstörning. Under seminariet får du provsmaka trevliga rätter som passar utmärkt i krislådan samt plocka med dig recept hem. Dela gärna med dig av dina egna tips och recept vid frivilligorganisationernas monter i Konserthusetfoajén. Seminariet arrangeras av Svenska Blå Stjärnan.

Målgrupp: Alla som vill veta mer om hur man kan förbereda sig för en kort eller lång samhällsstörning genom att sätta samman en krislåda i hemmet.

Om föreläsaren

Niklas Kämpargård är fotograf, skribent och föredragshållare inom krisberedskap, odling, självhushåll och friluftsliv. Han har bland annat skrivit böckerna Krishandboken - allt du behöver för att klara dig, Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv och Bondens Skafferi - recepten och teknikerna för att äta bättre.